MEC,  Vesti

Prokin ponovo najbrži

Protekle subote, 15.05.2021. godine u Jagodina otpočela je nova, ukupno peta MEC sezona, a druga sezona Moped Kupa, koji se u okviru MECa vozi od prošle godine. Trkačku sezonu otvorili su takmičari klase Skuter 50, kojih je ukupno bilo 6.

Tokom kvalifikacija, najbrže vreme postavio je novopazarac Almir Šabanagić – 38.276 i time je sebi doneo jedan poen u generalnom plasmanu. Na kvalifikacijama drugo mesto postavio je novajlija i Almirov sugađanin Hajran Dautović – 43.290, a sa treće startne pozcije krenuo je zrenjaninac Dejan Tabakov (44.504). Iz drugog startnog reda krenuli su Marković, Gašparević i Mišković.

U prvoj trci klase Skuter 50, Šabanagić je odneo ubedljivu pobedu sa dva kruga prednosti u odnosu na Dautovića, Tabakova i Markovića. Gašparević je kroz cilj prošao s četiri kruga zaostatka za Šabanagićem, a Mišković koji je tokom trke imao tehničkih problema prošao je šesti kroz cilj.

Druga trka ove klase bila je znatno zanimljivija. Trku je poveo mlađani Dautović, ispred Šabanagića i Miškovića. Popularni Pepa je ubrzo uspeo da prestigne dvojac iz Pazara i time izbije na čelo trke gde se zadržao šest krugova, kada ga je obišao Šabanagić i dao se u beg. Nama je preostalo da gledamo odličnu borbu za drugo mesto koja je završena u Hajranovu korist sa nepunih pola sekundi razlike. Aktuelni šampion klase 125 SP, novosađanin Dragan Mišković završio je kao trećeplasirani, ispred Tabakova, Markovića i Gašparevića.

Tomosi ove godine voze samo klasu Open i to u promenjenom formatu – tri trke u različitim trajanjima od 45, 30 i 15 minuta. Tri trke za jedan dan zasigurno nisu malo, a najbolje se među vozačima snašao Darko Prokin, koji je posle godinu dana „posta“ u ovoj klasi, ponovo zauzeo najviši stepenik pobedničkog postolja.

Već tokom kvalifikacionog treninga, Prokin je pokazao da će biti brz. Njegovo startno vreme bilo je pola sekunde brže od Ivanoskog i više od dve sekunde brži od Gajića. Drugi startni red pripao je Živkoviću, Hadžiću i Stankovu. Kompletnu startnu listu možete pogledati u sekciji „Rezultati“.

U prvoj, najdužoj trci Prokin je imao ubedljivo najbolji start i sa 14 sekundi prednosti prošao je kroz cilj u odnosu na drugoplasiranog Ivanoskog. Njih dvojica pokazali su da su na ovoj stazi ipak za klasu ispred ostalih. Trećeplasirani u trci bio je Vladimir Živković. U ovoj klasi nagledali smo se prelepih borbi i preticanja. Trka je prošla bez prevelikog broja padova i bez povređenih takmičara.

Druga trka trajala je 30 minuta, ovog puta i Ivanoski se pripremio za start iz mesta pa se odmah po spuštanju državne zastave dao u juriš za Prokinom, ali je to i ovog puta bila nemoguća misija. Ovog puta na trećem mestu našao se Miloš Petković koji je u prvoj trci imao pad. Nešto kraća trka motivisala je takmičare za veći broj borbi, u kojima smo uživali.

Pravo da startuju u trećoj trci imali su desetorica najbržih iz obe trke, a oni su – Prokin, Ivanoski, Živković, Gajić, Dragićević, Stankov, Hadžić, Molnar, Nedin i Petković.

Još jednu pobedu zabeležio je Prokin i pobednički pehar sa sobom poneo u Zrenjanin. Ivanoski je ovu trku završio sa 3 sekunde zaostatka, ali je pobeda i ovog puta bila nemoguća misija pa se iz Jagodine u Novi Sad vraća sa peharom za drugo mesto. I najniži stepenik pobedničkog postolja u ukupnom plasmanu otišao je u Novi Sad, u rukama Vladimira Živkovića koji nije bio pripremljen za start iz mesta, što je novina u ovoj godini.

Klasa Skuter 70 nažalost nije donela previše uzbuđenja. Šabanagić je u obe trke zadao tempo koji niko nije mogao da isprati. Najbrži krug u prvoj trci bio je 36.281, što je bilo dve sekunde brže od Lazara Stankovića koji je pokazao odličnu vožnju i na drugoj poziciji bio je nedodirljiv.

Trojac bez kormilara – Dautović, Forai i Mišković borio se za treće mesto koje je u prvoj trci pripalo Dautoviću koji je kroz cilj prošao sekundu pre pančevca Nenada Forai. Mišković je trku završio kao petoplasirani, ispred Gašparevića.

U drugoj trci rezultati su bili identični, samo su razlike među takmičarima u trci bile nešto veće.

Za narednu trku u Kuli najavljeno je da će još dva takmičara uzeti učešće u ovoj klasi, pa se nadamo da će nam već sledeća trka pružiti mnogo više uzbuđenja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.