Motocross,  Vesti

Dominacija stranaca u Globarima

Četvrta ovosezonska trka za Istočnoevropski šampionat koja je održana u Globarima nadomak Kruševca u potpunosti je pripala vozačima iz zemalja u okruženju. Čast domaćim vozačima odbranio je Janko Railić u najjačoj MX 1 klasi osvajanjem trećeg mesta posle dve vožnje u žestokoj konkurenciji. Takmičenje je takođe bodovano za šampionat Evrope u klasama MX 65 i MX 85, za Alpe Adria kup za MX 1 i MX 2 i Otvoreni šampionat Srbije. Oganizatori međunarodne sportske manifestacije bili su: Auto-moto savez Srbije, Moto savez Srbije i moto klub „Gajić“ iz Kruševca, uz podršku Skupštine grada Kruševca, AMS Osiguranja a.d.o. i Ministarstva omladine i sporta.

Klasu MX 50 koja je bodovana za Istočnoevropski šampionat krasili su najmlađi učesnici. U konkurenciji šest vozača, boje Srbije branio je Viktor Kolnookov i osvojio je peto mesto.

Za veliko finale šampionata Evrope u klasama MX 65 i MX 85 borilo se ukupno 15 takmičara u obe klase. U MX 65 viđeno je vrhunsko nadmetanje između Airona Katona iz Mađarske i Dani Cankova iz Bugarske. Bugarin je pobedio u prvoj trci, odnosno mlađani Mađar u drugoj, što ga je u zbiru postavilo na najviši stepenik pobedničkog podijuma u Globarima. Vuk Ćajić jedini predstavnik Srbije zauzeo je sedmo mesto.

Najbrojnija je bila klasa MX u kojoj je nastupilo 26 vozača. Pravilnik Istočnoevropskog šampionata podrzumeva da pomenutu klasu sačinjavaju takmičari koji u nacionalnim šampionatima voze MX B, odnosno MX 3 klase. Zahavljujući prvom mestu u prvoj, odnosno trećem u drugoj trci slavio je Cojano Ionut iz Rumunije. Najbolje plasirani predstavnik iz Srbije bio je Kristijan Forgo na šestom mestu.

Nešto manje vozača (18) viđeno je u klasi MX S u kojoj voze najstariji takmičari. Posle dve trke sva tri mesta na pobedničkom postolju pripala su veteranima iz Bugarske, a najviši stepenik zauzeo je Atanas Petrov, dok je Gabor Sagmajster osvajanjem 11. mesta bio najbolje plasirani takmičar iz Srbije. 

U MX 2 klasi viđeni su odlični nastupi takmičara iz Bugarske i Rumunije. Zahavaljujući trećem u prvoj i prvom u drugoj trci ukupni pobednik je Viktor Nejčev iz Bugarske, dok je Milan Vukajlović zauzeo sedmo mesto u konkurenciji 19 vozača.

Najjačoj klasi MX 1 pripala je završnica takmičenja u Globarima. Od 10 takmičara koliko ih je uzelo učešće ubedljivo najbolji bio je Mihael Ivanov iz Bugarske koji je prosto leteo po stazi. Janko Railić je u datoj situaciji više nego zasluženo osvojio treće mesto.

Plasmani

Šampionat Evrope

MX 65: 1. K. Airon, 2. D. Cankov, 3. S. Mark…7. V. Ćajić

MX 85: 1. V. Tošev, 2. D. Stefanov, 3. B. Andrei, 4. A. Milosavljević

Istočnoevropski šampionat

MX 50: 1. N. Paviov, 2. K. Andreev, 3. G. Iliev…5. V. Kolnookov

MX 65: 1. D. Cankov, 2. D. Sami, 3. S. Mark…7. A. Kolnookov

MX 85: 1. V. Tošev, 2. D. Stefanov, 3. B. Andrei…5. A. Milosavljević

MX 1: 1. M. Ivanov, 2. S. Nejčev, 3. J. Railić

MX 2: 1. V. Nejčev, 2. M. Kanakis, 3. E. Kopani…7. M. Vukajlović

MX: 1. C. Ionut, 2. C. Tomaras, 3. J. Rajčev…9. J. Popović

MX S: 1. A. Petrov, 2. V. Stojanov, 3. J. Zokov…11. G. Sagmajster

Alpe Adria kup

MX 1: 1. M. Ivanov, 2. S. Nejčev, 3. J. Railić

MX 2: 1. V. Nejčev, 2. R. Zokov, 3. O. Zoltan, 4. M. Češko

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *